Kerst op Aruba.

Ik ben nu twee weken op Aruba en blijf tot en met 22 december op aruba. Het is voor mij de eerste keer dat ik op aruba ben in december en hoewel ik dan niet echt tijdens kerst op aruba ben, heb ik toch de kerstsfeer hier op aruba mogen proeven alleen dan in de tropen. Van de kerstversieringen in de kerk, tot rotondes op aruba die compleet veranderd zijn en kerststallen op verschillende plekken op het eiland. Aruba is veranderd!!! Gisteren in de kerkdienst hebben de kinderen een toneelstuk opgevoerd. Van de allerkleinste tot de oudste kinderen iedereen deed mee. Kostuums zijn gemaakt, de stal enz. Weken hebben de kinderen geoefend, maar het was heel leuk om te zien. Er waren ook veel mensen gekomen die normaal gesproken niet in de kerk komen, om te luisteren en te zien over het kerstevangelie. Als ik zo die kinderen bezig zag, moest ik denken aan mijn eigen kindertijd en dat ik zelf ook altijd als kind tijdens kerst meespeelde in de toneelstukken. Wat zou ik graag het nog eens over doen, de enthousiasme van kinderen, de onbevangenheid.
Op donderdag 15 december mocht ik op een christelijke middelbare school spreken op de kerstviering van die school. Alle klassen hadden iets voorbereid om te presenteren. Halverwege mocht ik spreken. Ik heb het stuk behandeld uit de brief van de Filippenzen hoofdstuk 2 waarin staat dat God zich vernederde allereerst om Zijn Goddelijke rechten af te leggen, daarna om mens te worden, daarna om de mens te dienen en de diepste vernedering om te sterven aan een kruis. Ik mocht vertellen dat dat de boodschap van kerst is dat we als mens niet bij God kunnen komen zowel niet met onze goede werken en intenties als onze zonden. Maar dat God zelf naar ons toegekomen is. Dat kerst meer is dan vakantie, cadeautjes, gezelligheid. Jezus werd geboren in een stal en ik heb tegen de jongeren gezegd dat je hart soms lijkt als op een stal. Het is er vies, het stinkt, een troep, chaos. En ook al voel je je zo, Jezus wil komen in je stal om daar als het ware geboren te worden en het op orde maken in je leven. Na afloop kwam er een jongen naar me toe een jaar of twaalf denk ik om me te bedanken voor hetgeen ik gezegd had, hij had het begrepen. Als ik al die jongeren zo bezig zag, besefte ik me "ik ben al een hele generatie ouder", wat zou ik graag nog een keer jong willen zijn zoals zij ha ha.
Ik ben de afgelopen weken ook veel naar het ziekenhuis geweest en heb daar toch met veel mensen kunnen spreken. En ook al heb ik niet zichtbaar dingen zien veranderen, toch weet ik dat het goed is geweest om een getuige en een voorbeeld te zijn voor de mensen. Het werk onder de prostituees in San Nicolas, het evangelisatiewerk via de radio op het eiland. Ik ben benieuwd hoe mijn geestlijk leven door deze reis gegroeid en meer volwassen zal zijn geworden.
Copyright © All rights reserved.